Νικόλαος Βασ. Παρθένης

     

     

    Φιλόλογος, Ερμηνευτής,  Τραγουδοποιός,

    Δάσκαλος Φωνητικής

    Γεννήθηκε στον  Βόλο.  Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., ειδικεύτηκε στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και εξειδικεύτηκε στη Νεότερη Λογοτεχνία και στη Διδασκαλία της Γλώσσας.

    Σπούδασε Φωνητική Μουσική και Κλασσικό Τραγούδι στο Ωδείο Έλλης Αδάμ στον Βόλο, με τη σοπράνο και μαέστρο χορωδιών Κ. Μόρφη και στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης, με τη μέντζο σοπράνο Κ. Δαμασιώτη, στέλεχος της Όπερας της Βιέννης, με την εποπτεία της οποίας έδωσε συναυλίες λυρικού ρεπερτορίου.

    Μαθήτευσε κοντά στους πρωτοψάλτες Γ. Βασιλείου και Λ. Ζήτη. Μαθήτευσε σε διάφορα ψαλτικά αναλόγια. 

    Διδάχτηκε πολλά για το λαϊκό τραγούδι από λαϊκούς μουσικούς.

    Συνεργάστηκε ως σολίστ με τις χορωδίες: Πανεπιστημιακή Χορωδία Θεσ/νίκης, Δημοτική/Πολυφωνική Χορωδία Βόλου, Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, Βολιώτικη Χορωδία, Χορωδία Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

    Ως σολίστ, επίσης, εμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, υπό τη διεύθυνση του Σ. Κόγκαν στα έργα: «Άξιον εστί»  (Θεοδωράκης-Ελύτης),  όπου συνέπραξε με τον Γ. Φέρτη,  «Ρωμαϊκή Αγορά» (Χατζιδάκις-Γκάτσος), όπου συνέπραξε με τη Μ. Φαραντούρη, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (Μαρκόπουλος-Σολωμός), όπου συνέπραξε με τη Λ. Κονιόρδου και τον Π. Γαϊτάνο. Συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου στην παράσταση για τον Γ. Σεφέρη «Όπου και να ταξιδέψω», όπου ερμήνευσε τα τραγούδια σε μουσική Δ. Παπαδημητρίου.

    Δημιούργησε με τον Ζ. Κουκουσέλη «Καλλιτεχνική Ομάδα», με την οποία έδωσε μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό για πολλά χρόνια. Με την «Ομάδα» αυτή εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη μουσική παράσταση  «Αναζητώντας το χαμένο σανδάλι».

    Συνεργάστηκε σε συναυλίες με τον Δ. Σαββόπουλο.

    Είναι ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) Βόλου, του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου και για 15 χρόνια άμισθο μέλος των Δ.Σ. τους.

    Εργάστηκε επί σειρά ετών ως φιλόλογος σε συνεταιριστικό φροντιστήριο προετοιμάζοντας παιδιά Λυκείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

    Ίδρυσε το πρώτο στη χώρα μας «Τμήμα Ελληνικού Τραγουδιού», όπου δίδαξε όλα τα είδη και τις εποχές του για πολλά χρόνια, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και στο Ωδείο «Ρυθμός» (Γ. Καρκάλας).

    Έχει δώσει, αφιλοκερδώς, πάρα πολλές συναυλίες για σκοπούς ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς,  περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, κ.ά.  Εδώ και μία εξαετία είναι βοηθός του Πρωτοψάλτη  Δ. Kατσικλή στο Αναλόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

    Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του Μουσικού Συνόλου «Ηχόμελον», με το οποίο πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις, παίζοντας -κυρίως- τραγούδια των μελών του.

    Από τον Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς διδάσκει φωνητική και ορθοφωνία στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού.

    Έχει πραγματοποιήσει σειρά από ζωντανές ηχογραφήσεις: Άξιον Εστί, Ρωμαϊκή Αγορά, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αδερφοί Μιλάνου, Μ. Χατζιδάκις,  Θάλασσα,  Καζαντζίδης, Θεοδωράκης, κ.ά.

    Έχει κυκλοφορήσει τους  δίσκους: «Στο Βόλο και στη Λάρισα»  (τραγούδια του Αχ.  Ματζίρη, παραγωγή: Astra Records),  «Στο δρόμο για την Αμοργό» (τραγούδια του Θ. Κουτσοβαγγέλη,  παραγωγή:  Στούντιο Αγροτικόν  του Ν. Παπάζογλου, Θεσ/νίκη), «Μέσα σου να χαθώ» (τραγούδια του Ν. Παρθένη και του Ζ. Κουκουσέλη,  παραγωγή: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας), «Ηχόμελον: Θέλω να ονειρεύομαι» (τραγούδια της Κ. Κασιμάτη, του Θ. Κατεργάρη, του Μ. Μίλτου, του Ν. Παρθένη, παραγωγή: Ομήγυρις,  κυκλοφόρησε στις αρχές του τρέχοντος έτους).

     Αύγουστος  2020

    Επικοινωνία

    Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

    Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού

    Διεύθυνση: Αναλήψεως 164Α – Όγλ., Τ.Κ. 38221, ΒΟΛΟΣ

    Τηλ.: 24210 93517, 2421040440, 6972838348
    email: sxolibmimd@gmail.com

     

     

    © 2024 Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού. All Rights Reserved.

    Powered by Virtual Technologies